Programok - Börzsöny turistaház

Tartalomhoz ugrás
PROGRAMOK
Gyalogos

Összesen kb. 2 km: A közeli Jászteleki erdő felkeresése, fáinak (cser, akác, fenyő), állatainak (őz, szarvas, vaddisznó, róka), virágainak (hóvirág, ibolya, kakastaréj) megfigyelése.

Összesen kb. 9 km: A Makkos vadászkastély megtekintése. Útközben csodálatos tájat, szép erdőket lehet megcsodálni. Az út faszén égetők mellett vezet el, ahol meg lehet ismerkedni a faszén égetés titkával. Kis szerencsével erdei állatokkal is lehet találkozni.

Összesen kb. 10 km: A szomszédos Horpács falucska, melynek mindössze 180 lakosa van. Itt található a hajdani Mikszáth kúria, mely jelenleg múzeum. Csoport részéra a múzeumot nyitvatartási időn kívül is kinyitják. Érdeklődni a kb. 100 m-re lévő presszóban kell. Borsosberényen keresztül végig betonúton kell haladni, ezért ez a kirándulás sáros, rossz idő esetén is lehetséges.
Autóval

Összesen kb. 100 km: Ipolytarnóci ősleletek megtekintése. Útközben a balassagyarmati palóc múzeum, és a szécsényi kastély meglátogatása, melyekben nagyon szép állandó kiállítások vannak. Visszafelé ebéd szintén Szécsényben, vagy Balassagyarmaton.

Összesen kb. 100 km: Szandai vár felkeresése. Ezt a vármaradványt, amelyből szenzációs kilátás van, kb. 2 km-re lehet autóval megközelíteni. De a látványért érdemes ezt a kis túrát megtenni. A vár felfedezése után feltétlen el kell látogatni Szirákra, ahol egy gyönyörű kastély és annak híres étterme várja az ide látógató vendégeket. Evés után a kastélykertben egy jót sétálni és lovagolni is lehet.

Összesen kb. 80 km: Szlovákiai fürdők. A parasapusztai határtól mindössze 20 km-re két gyógyfürdő is található. Mindkét helyen jó ellátással és elfogadható árakkal találkozhatunk.

Összesen kb. 20 km: Drégely vár meglátogatása. Betonúton a Drégely vár kb. 1 km-re megközelíthető. Egy nagyon szép erdei út visz át a Börzsöny hegységen, Nagyorosziból Berencebarátiba. Tábla jelzi, hogy hol kell megállni és merre kell gyalog továbbmenni a várhoz.
Vonattal

08.26-kor indulás Balassagyarmatra. A palóc múzeum megtekintése után strandolás, ebéd, pihenés. Vissza 17.20-kor indul a vonat Borsosberénybe. Érkezés 18.27-kor.

08.44-kor indulás Nógrádba. Séta a nógrádi várhoz, útközben cukrászda, fagyizó. Vissza az állomásra a 12 órás vonathoz, melyről leszálva Diósjenőnél megebédelhetünk a pizzériában vagy a Békástó étteremben. 15.18-kor indul a vonat Borsosberénybe és 15.30-kor érkezik.

08.44-kor indulás Diósjenőre, átszálni a Bánkra induló vonatra, mely 09.20-kor indul. A bánki tóban fürdőzés, majd ebéd. Vissza a vonat 14.37-kor indul Diósjenőre és onnan tovább Borsosberénybe 15.20-kor. Érkezés 15.30-kor.

Vonattal és gyalog

08.26-kor induló vonat kalaúzának szólni, hogy álljanak meg a Drégely vár alatti feltételes megállóban (3. megálló). Innen gyalog fel a várba (3 km). Pihenés és az útravaló élelem elfogyasztása. A visszaút Nagyoroszi irányába, a Drégely vári vasúti megállóhoz kb. 5 km. A vonat Borsosberénybe 15.28-kor indul, és 15.46-kor érkezik meg.

Indulás gyalog kb. 10.00-kor Diósjenőre a Békástó étterembe vagy a pizzériába ebédelni. Ez az út kb. 10 km. Innen séta a diósjenői tavakhoz. A tóparti büfében kávé, üdítő és jégkrém kapható. Vissza a vasútállomásra a 17.13-kor induló vonathoz. Érkezés 17.24-re.

Indulás gyalog kb. 08.00-kor a Makkos kastély, és a Pénzásás érintésével Drégelyvárhoz. Ez az út kb. 11 km. A pihenés és az elemózsia elfogyasztása után irány a nagyoroszi Drégely vár megálló, amely kb. 5 km-re van. A vonat 15.28-kor, és a kövektező 18.10-kor indul Borsosberénybe. Érkezés 15.46-kor, illetve 18.27-kor.

Indulás gyalog kb. 09.00-kor a diósjenői strandra, ez kb. 10 km. Strandolás, ebéd valamelyik étteremben. Vissza vonattal (az állomás kb. 1,5 km) 15.19-kor vagy 16.15-kor Borsosberénybe. Érkezés 15.30-kor, illetve 16.26-kor.

Indulás gyalog kb. 09.00-kor a Makkos kastély és a Pénzásás érintésével a nagyoroszi kőbányába. Ez a táv kb. 10 km. Menetközben pihenés a kastélynál. A kőbányánál az étel és ital elfogyasztása után labdázásra és hegymászásra is van lehetőség. Visszaindulás a nagyoroszi vasútállomásra betonúton a volt katonai laktanyán keresztül kb. 8 km. A vonat 15.34-kor és 18.15-kor indul Borsosberénybe. Érkezés 15.46-kor, illetve 18.27-kor.
Vissza a tartalomhoz